Vyhľadávanie

Kontakt

Ju-Jutsu club Relax Rimavská Sobota
telocvičňa Judo
Športová ulica
Rimavská Sobota

0918 392 845

tomas.kalmar26@gmail.com

Význam a symbolika Obi

02.09.2014 17:02

Biele Obi

 

Táto farba označuje nevinnosť, neskúsenosť. Stretol som sa aj s termínom panenská čistota. Je to farba vedomia, ktoré je nedotknuté (samozrejme len čo sa týka Budo), prázdne. Je to farba začiatočníkov.

 

Žlté Obi

 

Žltá farba je farbou ranného slnka, ktoré je zase symbolom nového dňa, prichádzajúceho svetla, vďaka ktorému na stromoch dozrievajú plody. Je to farba vedomia, ktoré začína chápať, je to farba úsvitu a odhalenia nových horizontov.

 

Oranžové Obi

 

Oranžová farba je takisto farbou slnka, no už na sklonku dňa. Je to farba vedomia, ktoré už pochopilo a našlo si svoje miesto. Nositeľ tohoto Obi už neodhaľuje nové horizonty, ale sa k nim obracia a vydáva sa im v ústrety.

 

Zelené Obi

 

Zelená je farba lesa, trávy, prírody. Zelená patrí tomu, kto je schopný spracovať a využiť slnečné svetlo, tomu kto je schopný tvoriť nové myšlienky a hľadať nové riešenia.

 

Modré Obi

 

Modrá je farbou oceánu, vôd a neba. Modré Obi zasluhuje ten, koho túžby a snaženie siahajú až k ďalekým horizontom. Jeho myseľ musí byť priezračná ako voda z bystrín Hory purpurového mraku (v Taoistických spisoch je to posvätná hora). Nositeľ modrého Obi ešte neobjavil tajomstvá hlbín mora a výšav vesmíru, ale je už schopný druhým dávať. "Nebo dáva život miliónom, aby tí laskaví mali možnosť praktikovať svoju dobrosrdečnosť, a aby dobrí ľudia mohli hromadiť dobro: a tak rozšíriť svoju myseľ k ochrane a opatrovaniu veľkého množstva ľudí".

 

Hnedé Obi

 

Hnedá farba je farbou pôdy, do ktorej keď zasadíme semienko, tak môže vzklíčiť. Hnedá je farbou trvanlivosti a spoľahlivosti. Technické schopnosti tohoto človeka sú už na dostatočne vysokej úrovni, jeho vedomie je vedomím zeme - je plodné a jeho myseľ je plodná a neoblomná.

 

Čierne Obi

 

Čierna farba je farbou noci. Noc však neznamená koniec, ale je to predzvesť nového dňa a opäť východu slnka. Je to farba záväzku voči Budo. Cvičenec, ktorého obopína tento pás, je predurčený na to, aby ukázal vychádzajúce slnko novým adeptom Judo.

 

Červeno-biele Obi

 

Biela je farba duševnej čistoty, červená je farbou obetovania, oddanosti a pokory. Každý krok vlastníka tohoto pásu je krokom cez svoje ego. Pri cvičení Kata s Katana je každý rez, nie rezom do protivníka, ale rezom vlastného ega.

 

Červené Obi

 

Majitelia týchto Obi celý svoj život sa snažili prijať energiu zo Slnka. Táto energia, dokonalosť, duševná harmónia a obeta sú farbou červenou.